Burun Estetiği

Burun insan yüzünün orta kısmında olması nedeniyle insanın dış görünümünü önemli şekilde belirleyen bir yapıdır. Burun en dıştaki deri ve yumuşak dokular ile kemik, kıkırdak ve ligamantöz destek dokulardan meydana gelir.

Cerrahi planı belirlemede sistematik ve kapsamlı nazofasiyal analiz yapılır. Burun yüzün bütünlüğü içerisinde değerlendirilir. Burun derisinin tipi, kalınlığı ve yapısı bu değerlendirmeye dahil edilir.

Rinoplasti fiziksel ve ruhsal olgunluğa erişmiş, burun yapısı ve dokuları gelişimini tamamlamış hastalara yapılabilir. Burun ameliyatı, hem estetik amaçları gerçekleştirmek hemde burun içindeki eğrilikleri açarak solunum güçlüğü problemlerini düzeltmek amacıyla yapılabilir.

Modern rinoplastide açık ve kapalı girişim olmak üzere iki farklı yaklaşım vardır. Her iki yaklaşımın avantaj ve dejavantajları vardır. Kozmetik deformitenin etiyolojisinde rol alan edenleri, nazal çatı ve hava yolu tıkanıklıklarının nedenlerini, daha iyi görünmesini sağladığı için sıklıkla açık rinoplasti tekniğini tercih etmekteyiz. Özellikle bu teknik kompleks burun ucu değişikliğinde sekonder vakalarda, iç ve dış deforme edici güçlerin dahada serbestleştirilmesi gereken vakalarda tercih edilir. Rinoplasti genel anestezi veya intravenöz sedasyon ve lokal anestezi altında yapılabilir.

Ameliyatın sonunda oluşabilecek komplikasyonlar (istenmeyen sonuçlar) nadir ve genellikle önemsizdir. Buna rağmen burun kanaması, enfeksiyon veye anesteziye karşı reaksiyon gibi komplikasyonlar ihtimaldir.

Ameliyat tamamlandığında burun üzerine alçı atel ve içindeki iki hava yoluna septumu sabitleştirmek için silikon tampon konulur. Silme veya sümkürme gibi buruna yapılacak herhangi bir müdahale ameliyatı takip eden ilk üç haftada önerilmez. Nazal splinterken dönemde kuru tutulur. Saçlar birinin yardımıyla geriye doğru lavaboda yıkanır.

Ameliyat gününde sıvı diyetle oral alıma başlatıp takip eden günde yumuşak katı diyete geçirilir. Aşırı ağız hareketi gerektirebilecek gıdaların tüketiminden ilk iki hafta kaçınılır.

Birkaç hafta nazal konjesyon (dolgunluk), serum fizyolojik spreyler ile tedavi edilmektedir.

Dikişler ve nazal splint ilk hafta içinde alınabilir. Burun şiş , kalkık ve burun ucunda uyuşukluk tarif edilebilir ancak bunların birkaç ay içerisinde geçeceği anlatılmalıdır. Hastanın spor ve aktiveleri ilk bir ayda kısıtlı yapması önerilir.

Solunum fonksiyon organı olarak burundaki eğrilikler (deviasyonlar) burun içerisindeki et parçaları (polipler ve konka hipertrofileri) burun kanatlarının hava girişine engel olması kişide yalnızca solunum sıkıntılarını değil; aynı zamanda kronik baş ağrıları, sinüzitler, uyku apneleri gibi çok sayıda başka sağlık sorunlarını da yaratabilirler. Bu nedenle burnun estetik operasyonlarında işlevsellik ve estetik birlikte değerlendirmelidir.

6000 +

Mutlu Hasta

Detaylı bilgi ve ücretsiz konsültasyon için sizi aramamızı ister misiniz?
Buraya tıklayarak İletişim formunu doldurun sizi arayalım.